PRESS


Cd reciew at Gramofon (Hungarian Record Guide)

GRAMOFON:  5/5 PONT

Paris – Rio – Buenos Aires ¡DE Budapest! 

Mezítlábas Zenészek:

Bodrogi Éva – ének

Koltai Katalin – gitár

Bartek Zsolt - klarinét


Francia, brazil, argentin szerzők művei és egy ismert magyar chanson, mindez sajátos, hangszeres improvizációkkal és a pesti utca állandó morajlásával - háromnyelvű beszédmontázsokkal, trolibuszajtó csengőjével, érkező metró zajával - átszőve. Különleges zenék a 20. század első feléből egyedi, kortárs előadói felfogásban: ezzel a merész koncepcióval áll a nyilvánosság elé bemutatkozó lemezével a Mezítlábas Zenészek együttese. Merészségükkel nem keresnek feltűnést, nem kavarnak botrányt, ennél jóval szűkebb az az ösvény, amelyen felvételükkel a remélt közönségsiker felé indulnak.

A trió ugyanis olyan képlékeny és nehezen megfogható hangulatokkal dolgozik, amelyekből hiányoznak az elvárt, berögzült sztereotípiák. Alig találunk utalást például az ismert brazil karneváli forgatagra, vagy a párizsi bohémélet felelőtlen zsongására. A Mezítlábasok egészen más és szokatlan módon közelítenek a lemez címében említett ikonikus metropoliszokhoz. A felvételen sokkal inkább a fizikai valóságtól eltávolodott, sokat látott és az emlékeit fel-felidéző utazó otthoni (értsd: budapesti) töprengéseinek belső hangja szólal meg, semmint az aktuális élményeit éppen átélő, harsogva vigadó világfié.

A lemez alcíme Zenei utazás, ám semmiképpen sem időbeli utazásra kell itt gondolnunk. Minden pillanatban egyszerre vagyunk jelen az érintett helyszíneken, ezért felesleges fényesre pucolt alkalmi lábbeliben vagy strapabíró túrabakancsban indulnunk. Ahogyan a formáció elnevezése is sugallja: ha szorít a cipő, érdemes elhagyni a kliséket és a legjobb mezítláb útra kelni. Talán így felfedezünk valami újat, észrevesszük az ismertben az ismeretlent, és a végén még az is kiderülhet, milyen így tangót járni egy hamisítatlan pesti chansonra.